Vijf dingen waardoor je weet dat je van iemand houdt

Liefde

Gisterenavond stapte ik na een heerlijke verjaardag in bed naast mijn man. Ik keek naar hem en voelde dat ik heel veel van hem houd. Ik was dankbaar voor de dag waarin ik omringd was door lieve mensen en dankbaar voor hem en ons samenzijn.

Vanmorgen onder de douche dacht ik daar nog eens over na. Hoe weet je eigenlijk dat je van iemand houdt? Mijn gevoel klopt, zonder meer. Maar ik wil het ook met mijn denken begrijpen. Ik kwam op het volgende lijstje:

1. Je bent graag bij die ander.
Het is heerlijk om tijd samen door te brengen; je maakt tijd voor elkaar.

2. Je wenst voor hem of haar het beste.

3. Je accepteert ook de ‘moeilijke’ / ‘lastige’ kanten van die ander.

4. Je houdt rekening met hem of haar.
Je neemt zijn favoriete drankje mee als je boodschappen haalt, je geeft hem de tijd om wakker te worden als hij geen ochtendmens is, je zorgt dat hij zijn favoriete programma op tv kan kijken.

5. Je voelt jezelf een beter mens bij /door die ander.

Ik

Ik realiseerde me dat ik niet alleen graag samen ben met mijn man; ik ben ook graag alleen. Ik hou van de tijd die ik voor mezelf heb, die ik met mezelf doorbreng. Ik hou van mezelf! Wat een fijne ontdekking op de zondagmorgen!
Het lijstje noemt ook nog andere dingen, behalve graag tijd door brengen met je geliefde… kan ik die andere dingen ook op mijzelf toepassen? Ik liep het lijstje nog eens af. Sommige dingen zijn vanzelfsprekender dan andere. Wel een mooie oefening om eens mee bezig te zijn.

Nu jij

Wat zeg jij ervan? Klopt mijn lijstje over de liefde? Ben je het met me eens (of niet) of heb je aanvullingen? Dan hoor ik ze graag!
Mijn moeder zegt: je kan pas van een ander houden als je eerst van jezelf houdt. De volgende vraag aan jou is dus: kan je het lijstje ook toepassen op de liefde voor jezelf? Kan je alleen zijn? Kun je je eigen imperfecties accepteren? Welke punten uit het lijstje gaan wel en welke niet? Wat zou het je opleveren als al die punten wel zouden lukken?

De Linde

Je bent welkom om jezelf en je imperfecties in beeld te komen brengen bij De Linde. Beelden die je maakt houden je een spiegel voor en laten je nieuwe dingen ontdekken over jezelf. Je kan bijvoorbeeld ontdekken dat er van jou te houden is, precies zoals je bent.

Ik wens je een liefdevolle dag!